Doelstelling
Het beleid van de particuliere eigenaren van Landgoed Ter Coulster is er op gericht het evenwicht tussen de verschillende functies (bos, natuur, landbouw, recreatie, cultuurhistorie) te handhaven. Dit leidt tot een kleinschalig en zeer gevarieerd landschap bestaande uit landerijen, bossen, natuurterreinen, romantische wandelpaden, bijzondere bomen, diverse uitzichtpunten en historische boerderijen. Bij dit alles staat de cultuurhistorie hoog in het vaandel. Elementen uit verschillende tijden zoals de “vaart”, de “theekoepel”. de “toegangspoort” en “stolpboerderij Betsy’s hof” worden als een levend geschiedenisboek gekoesterd. Toch is Ter Coulster geen openluchtmuseum. Ook een landgoed moet om te kunnen overleven met zijn tijd meegaan, maar niet met de waan van de dag. Er worden dus wel degelijk nieuwe elementen toegevoegd, er wordt ingespeeld op ontwikkelingen van buiten af en indien nodig wordt het beleid aan de hand van nieuwe inzichten aangepast. Bij dit alles speelt respect voor de waarden vanuit het verleden en de belangen van de vele betrokkenen een grote rol.
Organisatie
Landgoed Ter Coulster is tegenwoordig ondergebracht in een zogenaamde Natuurschoonwet BV. De aandeelhouders van de BV zijn allemaal nazaten van de familie van der Feen de Lille – Fontein Verschuir. Het dagelijkse beheer is in handen van beheerder en mede-eigenaar Bart van der Feen de Lille. Hij wordt hierbij bijgestaan door circa 50 vrijwilligers. Daarnaast wordt ook wordt veel gespecialiseerd en zwaar werk uitbesteed aan onze pachters, (bos)-aannemers, loonwerkers en anderen.
De aandeelhouders komen een keer per jaar bijeen om de jaarrekening en de begroting te bespreken. De beheerder stelt deze op aan de hand van een door de aandeelhouders vastgesteld meerjaren beleidsplan. Hierin staat op hoofdlijnen wat het beleid van het landgoed is.
Belangrijk is te beseffen dat het hier voor de aandeelhouders gaat om een emotioneel bezit en geen economisch bezit. Het landgoed is structureel verliesgevend mede doordat de instandhouding van het landgoed op de eerste plaats staat en de pachtinkomsten laag zijn.